Förlust i derbyt

Det var med blandade känslor man lämnade Malmö Stadion ikväll. HIF-förlust mot MFF svider alltid extra mycket och att HIF i och med resultatet parkerar i tabellens bottenskikt gör inte saken lättare. HIF är dessutom det lag som släppt in näst flest mål i Allsvenskan, elva stycken. Detta trots att man förfogar över en av Allsvenskans bästa målvakter.

Det finns i dagens HIF två tydliga problem. Det första är försvarsspelet, det andra hur man ska formulera anfallsbesättningen, vilket även innebär en diskussion kring valet av spelsystem. Däremellan finns det dock en hel del positivt.

HIF började första tio minuterna av matchen ganska piggt. Man låg på och pressade MFF, visade prov på bra passningsspel och överlag fanns det goda intentioner till bra spel. Enda orosmomentet var då MFF erövrade bollen och försökte kontra. HIF hade stora problem att ställa om från anfall till försvar och särskilt tydligt blev det tyvärr på HIF:s högerkant, då Augustsson ständigt rörde sig in mot plan och på så sätt gav MFF öppen gata.

Det visade sig tydligt att MFF i kvällens match hittat HIF:s svaga länk i Augustsson. Inlägg på inlägg kom under matchen lopp att passera honom och efter 20 minuter resulterade ett av dessa inlägg i MFF:s ledningsmål. Bollen gick över straffområdet, tillbaks från andra sidan och Ofere kunde raka in 1-0 efter att Daniel Andersson först gjort en jätteräddning på ett skott från Litmanen.

Samtidigt som MFF skapade en del farliga lägen från HIF:s högerkant, skapade HIF inte särskilt mycket. Gustaf Andersson var igenom vid ett tillfälle, men fick ingen bra träff på bollen och i slutet av halvleken slog Dahl 3 bra hörnor på rad, varav framför allt den andra blev farlig. Karekezi var sist på bollen och tvingade Asper att rädda till en ny hörna.

Trots underläge känns det dock inte alltför illa halvtidsvilan. Laget står upp bra och kampen om mittfältet är jämn. Mariga fortsätter att visa upp bra form och krigar till sig många bollar på mitten, samtidigt som en pånyttfödd Babis visar samma klass som då han tog SM-guld med Djurgården. Problemet ligger i försvarsspelet och i effektiviteten, vilket visar sig ännu tydligare i andra halvlek.

Efter en intensiv MFF-period de första fem minuterna, hittar Eldin ut till Babis på högerkanten. Babis avancerar, skjuter och kvitterar och lägger med målet grunden till en bra spelmässigt period från HIF:s sida. HIF radar upp målchanser, men effektiviteten och precisionen är under all kritik, eller som min stolsgranne (ja, jag befann mig på sittplats, hur skulle jag annars kunna få en bild av spelet?) uttryckte sig: ”det skulle behövas lite mer hår på könet”.

Spelet är hursomhelst riktigt bra under en 20-25-minutersperiod. Jag reflekterade inte över det före HIF:s kvitteringsmål, men HIF:s uppställning kändes snarare som 4-4-2, med Mariga som offensiv mittfältare, än som 4-2-3-1. Medan Mariga, tillsammans med Babis, Eldin och Karekezi är de som utmärker sig mest positivt, är Gustaf inte något större glädjeämne och byts ut mot Tarmo med kvarten kvar. Gustaf må ha sett vass ut under försäsongen, men nu fungerar det tyvärr inte för honom. Inte heller Dahl har någon större dag och Swärdhs uttalande om att bygga ett lag kring honom känns allt mer skrattretande ju fler matcher som spelas.

MFF:s 2-1 mål kommer lika ologiskt som HIF:s kvittering. Efter en lång period av HIF-dominans går MFF till anfall och Litmanen kan servera Afonso som inte gör några misstag fri med Daniel Andersson. 2-1 till MFF som därefter tog över matchen och kontrollerade matchen till dess slut. I slutminuten gör man dessutom 3-1 och punkterar matchen helt.

Förlust som sagt och HIF är därmed indraget i bottenstriden. Mindre lustigt kan tyckas, men jag har trots allt förhoppningar inför torsdagen. Med Luton bredvid Karekezi kan det mycket väl bli vinst mot HBK, men då måste försvarsspelet också förbättras. Wahlstedt är efter dagens matchbild given på högerbacken, men Svanbäck skötte sig okej till vänster och jag blev faktiskt rätt rejält förvånad då han, och inte Augustsson, blev utbytt till förmån för Wahlstedt. Det var nämligen inte på HIF:s vänsterkant som MFF hade en autostrada. Är inte säker på att PC får starta på torsdag även om han är frisk.

Mittbacksproblemet måste också lösas. Har varit kritisk till konstellationen Jakobsson/Granqvist redan från första början, då de är alldeles för lika i sin spelstil. Swärdh envisas med att spela dem ihop, men har säkert sina motiv. Jakobsson köptes dyrt, Granqvist ska säljas dyrt – och Björck är (numera) skadad. Hur Swärdh ska få rätsida på problemen förblir en gåta. Det är i alla fall inte Daniel Anderssons fel att HIF släpper in alldeles för mycket mål...

Matchens HIF:are: Babis Stefanidis